Vrachtwagenrijbewijs

Vrachtwagenrijbewijs

14.04.2011

Heel leuk zo’n vrachtwagen prachtig glimmend onder de carport. Maar ontzettend frustrerend als je dan geen vrachtwagen rijbewijs hebt. Ik heb al 20 jaar mijn E rijbewijs en kon altijd gaan en staan waar ik wilde. Een schuttinkje halen of met de paarden naar de hoefsmid, geen probleem. Hup de trailer achter de auto en op pad ermee. Nadat de Terrano en de trailer verkocht waren had ik een probleem. Met m’n kleine Nissan Micra begon ik weinig. Ik moest altijd iemand met een vrachtwagen rijbewijs  “ lief aan kijken “ als ik op pad wilde. Voor mij was dat een groot probleem want ik ben niet graag afhankelijk van een ander. Dus ging ik naar theorie les voor het groot rijbewijs. Ik wilde naar Holmersma Leek omdat hij zo aardig was (en de mooiste les auto heeft: een dikke Scania met zo’n enorme neus ervoor! )
Nou dat klinkt eenvoudig, maar het heeft me zweet en tranen gekost. De eerste les vroeg Holmersma of ik wat wist over cilinders. Mijn antwoord dat ik die kende van 5 kabouters die op en neer sprongen in een TV reclame zal de arme man wel een slechte nacht hebben bezorgt. Maar mijn vader had een goed idee. Al snel stond ik uren in de smeerkelder van ESA Groningen onder vrachtwagens om alle onderdelen in m’n geheugen te stampen.
Een lieve monteur heeft me zelfs een heel motor blok van binnen laten zien (en de benamingen op laten dreunen tot ik ze kon dromen). Resultaat: theorie geslaagd. En toen begon het mooie werk. Sturen door de binnenstad van Groningen met die enorme vrachtwagen. Een echt snelle leerling was ik niet. Vooral de rotondes hebben me klotsende oksels bezorgt. Maar, IK HEB HEM. Het rijbewijs is binnen! Oppassen dus want ik ben nu regelmatig op pad met onze eigen DAF. (Esther)