sportbegeleiding

Of u nu recreatief rijdt of een fanatiek wedstrijd rijder bent, allemaal willen we graag een gezond en fit paard. Om u daarbij te helpen, bieden we daarvoor een begeleidingsprogramma aan genaamd VETLOG.
In de praktijk zien we dat steeds meer mensen een manier zoeken om op een diervriendelijke manier van hun paard zware prestaties te kunnen vragen. Hoe weet je nu of hetgeen je van je paard vraagt niet teveel is? En train je wel op de juiste manier? Ook is het heel moeilijk om een keuze te maken uit de vele soorten paarden voeders. En hoe weet je of je daarnaast nog voedingssupplementen nodig hebt? En zo ja, welke dan precies?

Om u  hierbij te helpen, hebben we een programma waarin we goed naar het paard kijken en daarnaast bloedonderzoek doen. Aan de hand van uw verhaal en alle bevindingen stellen we samen een advies op die we noteren in je Vetlog (veterinair logboek). In dit Vetlog is ook ruimte waar je bijzonderheden kunt noteren over je training of wedstrijden. Ook behandelingen van je dierenarts, hoefsmid of fysiotherapeut kunnen er in. Als je dit consequent bijhoudt zullen alle partijen hier informatie uit kunnen halen.
De bedoeling is dat je op deze manier blessures in een vroeg stadium gaat herkennen of zelfs kunt voorkomen. We zien dat er een heel groot grijs gebied is tussen een ziek paard en een optimaal fit paard. Het doel is zo goed mogelijk aan de kant van het optimaal fitte paard te komen. Zo blijken sportprestaties vaak gemakkelijk verbeterd te kunnen worden, zonder dat het paard zwaarder belast hoeft te worden.


Wat houdt het VETLOG programma in:
- Klinisch nakijken van uw paard of pony
- Gebitscontrole (indien gewenst kan tegen een meerprijs het gebit worden behandeld)
- Bloedafname en onderzoek in ons eigen laboratorium.
- Advies aan de hand van verkregen gegevens over voeding, supplementen en training.
- Een VETLOG. In een veterinair logboek worden de bevindingen van de sportkeuring genoteerd.
- Daarnaast is er is extra ruimte voor notities van dierenarts, fysiotherapeut en hoefsmid. Ook eigen notities kun je er in kwijt.

 

Veel voorkomende problemen:
- elektrolyten tekorten
- eiwit tekorten
- bloed armoede
- spier problemen
- hart ruisjes
- onregelmatigheden en kreupelheden

Soms is er verder onderzoek nodig om tot een goede diagnose te komen. Meestal kan verder onderzoek bij u thuis plaatsvinden. Soms is het nodig om op de kliniek te komen.                  
 

Adviezen die we geven:
• Een andere manier van trainen.
• Aanpassingen in de voeding.
• Voedingssupplementen.
Verder adviseren we de eigenaar om minimaal 1 x per maand zelf het paard goed na te kijken. Zo kun je soms problemen voorkomen. Zelf kun je ook notities maken van de trainingen en wedstrijden. En door ook de hoefsmid en dierfysiotherapeut bijzonderheden te laten optekenen in de Vetlog zullen aandachtspunten er minder snel tussen door glippen. Aanvullende mogelijk heden die niet inbegrepen zijn bij het VETLOG programma.


Lactaat metingen:
Het is mogelijk om door ons lactaat metingen te laten doen. Uw paard draagt dan een hartslagmeter en zal een bepaalde arbeid moeten verrichten . Met regelmaat zullen er bloedmonsters worden afgenomen. Aan de hand van alle gegevens kunnen we u vertellen bij welke hartslag (en arbeid) uw paard gaat verzuren. Hieruit volgt weer een trainingsadvies. Om de kosten laag te houden, is het aan te raden dit bijvoorbeeld met een groepje tegelijk te doen.   

                                                                     

Zweet onderzoek:
Bij zware arbeid blijkt dat paarden veel meer zweet verliezen dan we dachten. Als je optimale prestaties verwacht van je paard, is het heel belangrijk om elektrolyten aan te vullen. Door te meten hoeveel zweet uw paard verliest, kunnen wij u advies geven over de hoeveelheid die u moet geven aan uw paard tijdens trainingen en wedstrijden.
Voor zowel de lactaat metingen als de zweet metingen hebben we een trainingslocatie in Drenthe.

 

Voor meer informatie: www.dierenkliniekwinsum.nl